Bubblegums ;

Nov 24, 2010

Stop Child Abuse



Mula-mula pergi web ni.
Cepat-cepat! Tak rugi ponnn.
(klik dekat gambar untuk ke web)




Cantik tak? Cantik tak?
Sila hangguk laju-laju. Kalau tak saya siku.
Hamboiiii kau Afiqah, pandai dah nak siku orang kan.

Okay, untuk memulakan cerita. Saya sedih dengan dunia sekarang yang semakin kejam.
Tau tak kawan-kawan apa maksud kejam? Kalau taktau, cari kamus sekarang.
Banyak benda yang boleh diklasifikasikan sebagai kejam, hamboi kau bahasa.
Saya pilih satu isu je lah kan sekarang untuk mengaitkan dengan 'tangan' cantik tu.

Penyalahgunaan kanak-kanak, eh eh. mcm tak sedap. Okay. dalam bahasa omputih.
We can call it as child abuse. Okay, sikit je tulis dalam omputih hari ni. HAHAHA.
Bukan nak cerita pasal bagaimana cara nak membanteras masalah ini. Tapi nak kongsi
sikit pengetahuan yang dibaca di beberapa artikel kan tentang hak kanak-kanak ni sendiri.

Hak untuk dilindungi dan dijaga ; Kita semua tau yang mereka ni golongan yang lemah kan?
Dah lah, comel, kecik, rendah. Sampai ke hati korang nak main kasar dengan diorg?
Jadi, mereka kena sentiasa dilindungi dari segala bahaya, malapetaka. Seelok-eloknya,
jaga mereka bagai menatang minyak yang penuh. Anak-anak ni kan Anugerah ALLAH :)


Jangan biar mereka terseksa dan berada
dalam ketakutan begini. Lindungi mereka!

Sumber : Google Image

Melindungi kanak-kanak ni bukan mudah. Kena ambil kira dari pelbagai aspek
ye kawan-kawan. Wahhh kau! macam bagi ceramah kat orang yang ada anak je kan.
AHHH-Peduli hape aku kan. Mane lah tau kot-kot ade mane-mane ibubapa terbaca
blog saya ni. Dapat kongsi ilmu sikit. Budak-budak kecik ni selalu jugak disuruh
untuk menjadi pengedar dadah, pelacur dan buruh kasar. OHHHH~
Sampai hati mereka kan. Jadi, ibubapa, kawan-kawan, semua sekali kena ambik
tindakan, kena jaga anak-anak, adik-adik atau sesiapa je yang berkaitan bagi mengelakkan
mereka dijadikan mangsa-mangsa oleh golongan yang kejam ini. Kasihanilah mereka.

Sebenarnya banyak lagi hak-hak untuk kanak-kanak ni. Banyak, tak terlarat nak tulis.
Banyakkan membaca, banyakkan melihat, banyakkan mengkaji. Kat sini. Saya sertakan
satu artikel dari UNICEF sendiri tentang hak kanak-kanak dan sebuah video. Hayatilah ;

video

Video ini dihasilkan oleh Gianne Yap pada 2007.
Untuk lebih info sila pergi ke ; UNICEF


10 comments:

frhh said...

alahai video die. syahdu jehh huuu :'(

afiqah said...

Sangat syahdu kan. walaupun pendek videonye, tp sampai motif.

Ain Zulaikha said...

best lah video ni..

sekarang mmg penderaan kanak2 menjadi2.. kena ajar mereka nombor ini 15999.

unpredictable one's said...

yeahhh!!!stop child abuse...agree ngn u sgt :))

afiqah said...

Ain Z ; yeahhh. video ni smpi mksudnye kan :) Mari kita ajar merekaaa. hentam cukup2. weehooo.

afiqah said...

zati ; yeahhhh! agreee jugakkk wehoo!

PinQib said...

sorry u.. lama x menjengok. kuikui..
start bile jd spokeperson abuse ni..??

afiqah said...

Qib ; Ohhh, tkpe dear. hahaha.
Join yang raise hand tu dh lame.
tapi tulis kt blog nie 2 days ago. hahaha,

ㄊㄅㄧㄢㄇ® said...

posto2..award sudah sampai..
http://ajien-life.blogspot.com/2010/11/award-untuk-diberi.html

afiqah said...

ajien ; thanks ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...