Bubblegums ;

Dec 3, 2010

Tips mata cantik

Hello, hai kawan-kawan. Hari ini nak bagi tips sikit.
Pasal penjagaan mata yang baik. (Wahh. Macam mata saya okay sangat je!)
Okay, tips ni saya buat sebab taknak kawan-kawan semua
terkena macam saya. Rabun. Dengan 'power' yang agak tinggi.
Mengalahkan ayah dan ibu saya yang sudah berusia. Kalau mereka rabun
pun, tak heran sangat, sebab mereka dah tua. Rabun sebab usia, Ye kan?

Tips-tips yang berguna ialah, okay ini lebih kepada perkara yang
patut dielakkan untuk mengekalkan mata yang sihat ;
1. Jangan membaca dalam gelap atau cahaya yang samar. Okay, benda
ni paling menjadi kegemaran saya semasa saya kecil. Saya ni orang yg
suka membaca, jadi mase kecik-kecik dulu, bila ibu ayah dah suruh tido,
saya amek lampu suluh, dan baca buku dgn menggunakan lampu suluh tu.
Dasyat kan saya? Yelah, nak bukak lampu, jauh suisnya. Nampak sangat malas!

2. Jangan tengok TV dalam jarak yang kurang dari 3 depa tangan anda. Dalam
3-4 meter lah kan. HAHAHA. Duduk jauh-jauh pun takpe. Alah, tapi biasalah
kalau duduk jauh-jauh nanti, tak feel kan? Sebab tu kena duduk dekat-dekat,
kalau boleh masuk TV tu, masuk je lah kan. Tapi JANGAN lakukannya.

3. Jangan main sms dalam gelap, jangan webcam dalam gelap, jangan skype dalam
gelap. Jangan blablabla (merujuk kpd perkara yg asasnya sama). Okay, ini saya
tiap-tiap hari buat. Hamek kau. Ini sama macam membaca dalam gelap jugak. Jadi,
tak perlu explain panjang. Sila angkat tangan sape yg tak buat bnde ni?

4. Semua asyik 'Jangan jangan' je. Okay, sila sukakan diri anda dengan makanan
berkhasiat. Seperti sayur dan buah. Ini amat menjamin kecantikan mata anda.
Ops, tak lupa. Kesihatan. Kalau asyik nak mengelak dari makan sayur je.
Sampai bila kan? Alamat mmg mata korang akan sakit. hehehe.

5. Ini paling penting,sesiapa yang pakai LENS. Ahaaa. Ngaku cepat? Okay, saya mengaku.
Pastikan korang jaga pemakaian lens korang. Jangan lebih waktu. Dan segala hape yang
diajar mase korang beli lens dulu, kena amalkan sampai bila-bila. Kalau tak, memang cari
nahas okay?


P/s ; Sebenarnya mata tengah sakit ni sebab tu kongsi tips.

12 comments:

Shaofie said...

banyak giler pantang larang. konfirm-konfirm sume tuh ada pada i.. oh no!

unpredictable one's said...

laaa,u skit mata ke?? yrok ke u?? btw,thnks fr sharing the tips sweety! :))

ㄊㄅㄧㄢㄇ® said...

mat awak cntik camtu tak???hehe

ㄊㄅㄧㄢㄇ® said...

datang2 amek award
http://ajien-life.blogspot.com/2010/12/kalau-tak-silap.html

Cik Mieyrarif said...

makan karot byk.
nanti mata boleh terang and believe it or not.your eyes colour even change to hazel :)

Ain Zulaikha said...

sokong sangat2.. kalau dah ada yang lebam macam saya ni.. cepat2 la letak timun.. hehehe

fiqah, tak nak letak chat box ke? huhu senang nak blogwalking..

ㄊㄅㄧㄢㄇ® said...

oit..tgk sini nnt...

http://ajien-life.blogspot.com/2010/12/bloglarian.html

afiqah said...

shaofie ; hahaha. semua nie ad pd I, sbb tu mata 'cerah' lah sgt kan.

afiqah said...

zati ; hahaha. yes3. teruk jugak. tp now dah ok. ur welcome.

afiqah said...

ajien ; haha, lg cantik okay. :) hahaha. thanks utk award.

afiqah said...

cik mieyra ; yeke? wahhh. hahaha ;D
Nak makan sebakul carrot tiap hari ;p

afiqah said...

ain ; hehehehe :D yes yes, letak timunn.

chatbox? akan difikirkan. hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...